Otocani.NET
Sve što trebate znati

Sutra prvi dan Kurban bajrama

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sutra, 1. septembra, je prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zu-l-hidždže 1438. hidžretske godine.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu kazivati reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

S obzirom da se kurban-bajram klanja 45 minuta poslije izlaska sunca, na području Bosanske Otoke ovaj namaz će se klanjati u 6 sati i 55 minuta.

Dani Kurban ili Hadži bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega.

Kurban bajram traje četiri dana, za razliku od Ramazanskog bajrama koji traje tri dana.

Ostavi komentar!

Povezano