Otocani.NET
Sve što trebate znati

Obilježena 22.godišnjica oslobođenja Osmače, Ivanjskog puta, Brezika i Panjka

Marš stazama 511.Slavne brigade "Osmače 2017"

Nekadašnji borci i starješine iz Drugog i Trećeg brdskog bataljona 511. Slavne brdske brigade Petog korpusa Armije Republike BiH i ove godine, kao i prethodnih, organizirali su “Marš stazama 511. Slavne- Osmača 2017.”, povodom 22.godišnjice oslobođenja Osmače, Ivanjskog puta, Brezika i Panjka.

Ove godine na maršu je bilo oko 200 učesnika, koji su išli ratnim stazama do dominantne kote Osmača, sa koje je do 4. jula 1995. godine sijana smrt po Bosanskoj Otoci i okolnim mjestima.

Marš je bila prilika da se opet prisjetimo velike bitke, u kojoj je oslobođeno 35 kvadratnih kilometara teritorije i da se ukaže zahvalnost svima, koji su na bilo koji način doprinijeli oslobađanju ovih krajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili ratni komandant 2. bb 511. Slavne bbr. Đemaludin Čaušević, naglašen je značaj okupljanja prisutni na ovakvim mjestima, jer je to najbolji način da se slava boraca 511. Slavne prenosi na buduće generacije.

Obilježavanje dana pobjede na Breziku, Panjaku, Kokerni, Čemerici , Glodnoj i Osmači već dugi niz godina organizuje Mumin Dizdarević i sam učesnik, koji je ove godine za sve učesnike obezbjedio jednoobrazne majice, zajednički ručak i osvježenje tokom kružnog pješačenja od Bosanske Otoke do Osmače.

Ostavi komentar!