Ičanović i Kadić, fudbalski biseri Bosanske Otoke

Fudbalski talenti i potencijalni “Zmajevi” ne rastu samo u velikim gradovima. Ni čuveni as Safet Sušić nije odrastao na sarajevskom betonu već u Zavidovićima.

Koliko je samo “zavidovića” u BiH, gdje su talenti sistemski zapostavljani. Koji nisu imali jaka “leđa”, menadžere i bogate roditelje.

Cijela je Krajina plodno fudbalsko tlo. Na desetine je bivših i sadašnjih igrača koji su izgradili impresivne karijere, a koji vode porijeklo iz Krajine. I Bosanska Otoka rađa nove bisere.

Ismar Ičanović i Suad Kadić danas u najveće nade u Slogi. Kapitalci perspektivnog trenera Adisa Stambolije, nekada vrsnog veznjaka nekoliko domaćih i inostranih klubova.

– Kadić i Ičanović su vrlo talentirani i vrijedni nogometaši. Evo, recimo Kadić sedmično zna odigrati i po četiri utakmice, jer igra za juniore i seniore. “Mali” Ičanović samo što ne spava na terenu. Ima brzinu, fudbalsku inteligenciju i veliku volju za radom. Pred Kadićem i Ičanovićem je svijetla budućnost, ali samo ako će i dalje vrijedno raditi- u superlativima govori Stambolija za svoje fudbalske bisere.

Prvi tim koji vodi je poput “osnovaca”. Tek iskusni igrač/trener Anel Keka Kekić ide kod brice, ostali su golobradi mladići. Što i ne čudi ako se zna da je i Stambolija sa šesnaest godina debitirao za prvi tim Jedinstva kod trenera Nermina Karča u meču s Veležom.

Trenerove pohvale na terenu, u derbiju s juniorima lidera na tablici banjalučkog Borca, na najbolji su način opravdali sedamnaestogodišnji Suad i godinu mlađi Ismar.

Kadić, kapiten tima, briljirao je na sredini, kreirao igru, držao sve konce u svojima rukama. Brzonogi ljevak Ičanović bio je igrač utakmice. Imao je odličan učinak u neočekivanoj pobjedi (3:1). Ismar je asistirao za jedan gol, a potom, poput iskusnog “lisca” glavom atraktivno pogodio gol Borca. Nekoliko dana ranije briljirao je u Vrnograču u završnici Kupa na kantonu.

I Suad i Ismar imaju svoje snove.

– Navijam za Barcelonu, a fudbalski uzor mi je Iniesta. Želja mi je jednog dana igrati za BiH- kaže veznjak Suad Kadić.

Njegov mlađi saigrač Ismar gaji simpatije prema Bavarcima.

– Bajern mi je u srcu, a Roben igrač koji mi se dopada. I ja, sa pozicije koju igram, pokušavam igrati kao Roben- otkriva Ičanović.

Premda je Bosanska Otoka “na kraju svijeta”, makar iza sebe nemaju moćne menadžere, iako selektori pozivaju u mlađe selekcije iz “elitnih” klubova, za Ismara Ičanovića i Suada Kadića još će se čuti. Trener Stambolija je garant da će, gdje god nastave, imati odlične temelje. Bega Jezerkić, bh Krajišnik na radu u Njemačkoj i vatreni navijač BiH, ponudio je priču o dvojici fudbalskih bisera sa Une. Uvjeren da će jednog dana Ismar i Suad igrati za reprezentaciju.

/E.Ramić /Sportske.ba

Ostavi komentar!

Povezano