Otocani.NET
Sve što trebate znati

Bosanska Otoka mirno i ponosno dočekuje 753. rođendan

U dokumentima Mihajla župana Sanskog, davne 1264. godine prvi put je spomenuta Otoka, pod nazivom Insula, da bi dolaskom Osmanlija nosila naziv Ada-i kebir (Veliki Otok). Vladari Bosanske Otoke bili su Babonići-Blagajski. Otoka je 1418. godine formalno postala kraljevski grad, ali su kneževi Babonići-Blagajski i dalje bili njeni stvarni gospodari.

Sjedište njenih vladara bilo je na adi (riječnom otoku) na Uni, gdje su i sada vidljivi ostaci stare tvrđave. Na tom mjestu se od 1565. godine nalazi gradska džamija, koja je početkom agresije na našu zemlju minirana i srušena do temelja, a nakon rata obnovljena. Često se može čuti da se radi o jedinoj džamiji na ovim prostorima, a vjerovatno i u Evropi, koja je sagrađena na riječnom otoku. Otoka je ranije imala i franjevački samostan, a u sastav Osamanskog carstva ulazi 1565. godine.

Do 1958. godine Bosanska Otoka je bila opština, kojoj su pripadala naselja Banjani, Baštra, Srednji Bušević, Glavica, Ivanjska, Jezerski, Ljusina, Mahmić Selo, te je brojala oko 9.600 stanovnika.

Od 1958. godine pripojena je opštini Bosanska Krupa. Danas Bosanska Otoka slavi 753. rođendan. Rođendan Insule ili Bosanske Otoke, praznik ne samo za Otočane, već i za stanovnike cijele općine, ali praznik i historija Bosne i Hercegovine.

Danas nema zvaničnog obilježavanja godišnjice Otoke, novac ili nešto drugo nije bitno, važno je da je Otoka u srcu svojih stanovnika i prkosna i ponosna, kao što je oduvijek bila..

Sretan rođendan..

Ostavi komentar!

Povezano