Otocani.NET
Sve što trebate znati

25.godišnjica „Bitke za Crkvinu“ 03.08.1992.- 03.08.2017.

Tog 3. augusta 1992. godine, stotinjak najodvažnijih Otočana (TO Bosanska Krupa – Odred Otoka) krenulo je na Crkvinu kako bi uništili agresorsko artiljerijsko gnijezdo. Plan je bio da se to područje zadrži i brani kako bi se izbjegle svakodnevne pogibije civilnog stanovništa u Otoci.

Ova operacija je u svom početku imala izvrstan uspjeh, brzim jurišem ovladano je Crkvinom i Stražbenicom, a daleko brojniji neprijatelj natjeran je u bijeg, Odred Otoka je uspjeo ovladati ovim uzvišenjem i neprijatelju nanijeti ogromne gubitke. Artiljerijske cijevi su okrenute prema položajima agresora i po prvi put su i oni mogli osjetiti dejstvo artiljerije. Međutim, daleko jači neprijatelj brzo se konsolidovao i snažno uzvratio pa borci Otočkog odreda, kojima je ovo bio prvi vatreni okršaj, bili su primorani na povlačenje.

U ovoj bici smrtno je stradalo osam pripadnika Otočkog odreda, a njih dvadeset sedam je ranjeno. Ovom bitkom prvi put je neprijatelju pokazana odlučnost i hrabrost boraca za slobodu i činjenica da se i slabije naoružani pripadnici OS BiH mogu boriti protiv agresora.

Povodom 25.godišnjice bitke za Crkvinu, organizovano je prigodno obilježavanje (1.-3. augusta) u čast poginulih boraca, takmičenja u ribolovu, skokovima sa otočkog mosta te u malom nogometu, a 3.avgusta u 10,00 sati bit će proučen tevhid pred duše bosanskih šehida pored Spomen- obilježja na Crkvini

Ostavi komentar!

Povezano