Otocani.NET
Sve što trebate znati

USK: Počelo izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica

Unsko-sanski kanton je prvi u Federaciji BiH nakon e – recepata dobio i e – iskaznice. Bolnice, domovi zdravlja i apoteke već su u fazi nabavke čitača kartica čime će se projekat zaokružiti.

U cazinskoj poslovnici Zavoda zdravstvenog osiguranja jučer su građanima svečano uručene prve elektronske zdravstvene iskaznice. Distribucija je nastavljena danas i u Bihaću, a u prvom kontigentu štampano je 30 hiljada e-iskaznica koje će biti uručene penzionerima i ratnim vojnim invalidima.

E-iskaznica, u odnosu na zdravstvenu knjižicu ima veliku prednost, uvid u e-iskaznicu daje sve neophodne podatke o povijesti bolesti svakog pacijenta.

Postupak za dobijanje e-iskaznice je veoma jednostavan. Vaše je samo da sa zdravstvenom knjižicom i ličnom kartom odete u u svoju poslovnicu zdravstvenog osiguranja i popunite obrazac. Svoju iskaznicu dobićete već za 15 dana, što će vas na kraju koštati dvije marke.

Unsko-sanski kanton je prvi u Federaciji uveo e – iskaznice, a sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 350 hiljada maraka obezbjedio je Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona. Početkom decembra kreće drugi krug zahtjeva za izdavanje ovog dokumenta i planirano je do marta naredne godine da svi osiguranici u kantonu, a njih je 210.000, dobiju iskaznice, čime će zdravstvene knjižice u USK i praktično postati prošlost.

Ostavi komentar!