Otocani.NET
Sve što trebate znati

Šta je obilježilo 2017. u Bosanskoj Otoci?

Iako je Bosanska Otoka prije par godina bila malo mjesto koje se moglo pohvaliti brojnim događajima u toku jedne godine, uspjesima svojih mještana i sl. nažalost, kako godine prolaze, sve manje je događaja, i sve manje je onih koji nešto uspiju uraditi u BiH, a razlog je svima doro poznat, masovni odlazak građana u zemlje EU.

Pa ako pogledamo u 2017. godinu, malo je onoga s čim se možemo pohvaliti.

Na samom početku, možemo kazati kao najljepšu vijest, da je Osnovna škola “Otoka” ispratila još jednu generaciju svojih maturanata, koji su nastavili svoj put školovanja u raznim zanimanjima.

U 2017. najviše je Otočane “obradovala” vijest i nastup mladog Demira Ismailovskog na takmičenju OTV VALENTINO – Valentino zvijezde, gdje je došao do samog finala. U svom nastupu, Demir je predstavljao Bosansku Otoku na najbolji način, i ako nije pobjedio na takmičenju, ipak zaslužuje mjesto na spisku stvari koje su obilježile 2017. u Bosanskoj Otoci.

Naravno, jedna pomalo tužna vijest je ta, što neki običaji propadaju. Svake godine do sad, na marš prema Jezerskom, kako bi odali počast poginulim šehidima Bosanske Otoke, išao je veliki broj Otočana, Krupljana, i gostiju iz drugih gradova USK, međutim godinama se broj smanjivao, a u 2017. na marš prema Jezerskom uputilo se samo pet mladića.

Također, vrijedno spomena je i to, da nakon nekoliko godina “pauze” u 2017. godini održan je marš povodom oslobođenja Osmače, i čas historije na brdu Osmača, a zatim nastavljeno sa daljim aktivnostima povodom obilježavanja ovog dana.

Tradicionalna manifestacija “Skokovi sa otočkog mosta” ove godine je okupila više gledaoca, ali i takmičara nego prethodnih godina. Sva mjesta odakle su se mogli pratiti skokovi bila su puna. Ova manifestacija održava se u povodu “Bitke za Crkvinu”, a dan kasnije na Crkvini se odžava prigodan program.

Među događajima koji će ostati upamćeni u 2017. godini je i manifestacija “Ja kažem DA za djecu Bosanske Otoke”, koju je ove godine bila najmasovnija što se tiče publike. Njen pokretač je Irnan Mujagić, mladi Otočanin, a sama ideja ovog projekta je pomoći mladim nadama NK Sloga.

Već sedamnaest godina, KUD Mladost svojim Festivalom folklora “oživi” Bosansku Otoku. U danima održavanja Festivala, Otoka je mjesto gdje se isprepliću tradicija, kultura i baština naroda Bosne i Hercegovine, ali i gostiju koji dolaze van granica BiH. Ova kulturno-zabavna manifestacija mami gledaoce iz skoro svih gradova USK.

2017. godinu također je obilježio i Malonogometni noćni turnir “Sloga 1922”. Iako je trajao kraće nego prethodnih godina, veliki broj gledaoca je prisustvovao turniru.

2017. su obilježile i vijesti u kojima su naši Otočani učestvovali u “Maršu mira Srebrenica” te maraton Srebrenica. Obilježili su i mladi fudbaleri Sloge koji su šampioni u svojoj ligi.

Što se tiče mladih ljudi, koji su svojim radom bili zapaženi u medijima, te na taj način predstavili Bosansku Otoku su Selmir Mujagić, koji svojim 3D crtežima predstavlja kulturno-historijske spomenike u Bosni i Hercegovini; Ajla Hodžić, modna blogerka i autorica bloga Ma Petite; Elvedin Hasanagić osnivač facebook stranice “Krajiške lingvističke doskočice” koja je za kratko vrijeme postala hit na internetu, a sam njen cilj je očuvanje krajiškog govora, kao dijela kulture i običaja naroda u ovom dijelu Bosne; već ranije spomenuti Demir Ismailovski, koji se predstavio na takmičenju Valentino zvijezde, te učestvovao u finalu. Također među mladim osoama koje su svojim radom i zalaganjem zaslužne što je ime Bosanske Otoke prošireno je i Zinedin Mustedanagić, fudbaler koji je proteklu godinu proveo na posudbi u češkoj Dukli, ali se nedavno vratio u Spartu.

Što se tiče same Otoke, uređena je i obnovljena Spomen soba, čiji su radovi privedeni kraju prije par dana.

Nažalost, nekoliko vijesti crne hronike je također obilježilo proteklu godinu, međutim njih nećemo spominjati.

Za kraj ćemo spomenuti da je i 2017. u Bosanskoj Otoci obilježilo i veliko iseljavanje mladih u zemlje EU, radi poboljšanja življenja, bolje plaćenog posla i mnogo čega. Svakog dana se čuje kako neko odlazi, kako je otišao ili čeka poziv pa će ići.

Šta će donijeti nova 2018. i da li će biti bolja ostaje da vidimo. Međutim, jedno je istina, otočka Čaršija postala je mjesto gdje se više mogu vidjeti penzioneri, i čuti buka auta koji se rijetko zaustavljaju, već samo prolaze dalje.

Nadati se boljem.

/otocani.net

Ostavi komentar!

Povezano