Otocani.NET
Sve što trebate znati

Put Haga krenuo Emir Bešić na izricanje presude Mladiću

Bivši logoraši iz djele Bosne i Hercegovine krenuli su jutros iz Sarajeva u Hag gdje će u srijedu biti izrečena prvostepena presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

– Ta presuda je historijski dogadaj za Bosnu i Hercegovinu – kazao je pred polazak predsjednik Saveza logoraša u BIH Jasmin Mešković.

Istakao je da očekuje da će Mladić biti kriv po svim tačkama optužnice, što će biti od velikog značaja za porodice žrtava. Smatra da bi za djeli region bilo dobro da se dokaže uloga i odgovomost Mladića u agresiji na BiH.

Autobusom u Hag putuje 50-ak osoba, bivših logoraša i novinara. Među njima je i Emir Bešić logoraš iz Bosanske Krupe.

– Emocije su zaista velike. Putujemo u Hag u očekivanju da će lcrvnik Ratko Mladić biti osuden za genocid na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, za genocid počinjen od Višegrada i Srebrenice do Sanskog Mosta i Prijedora. Očekujemo pravdu i da bude osuden za sve počinjene zločine, po svim tačkama optužnice — rekao je Emir Bešić.

Pored predstavnika Saveza logoraša u BiH, na izricanje presude putuju i predstavnice Udruženja „Žene — žrtve rata” i Udruženja ,,Majke Srebrenice” i svi će zajedno, pred zgradom Haškog suda, u srijedu,22.novembra, čekati izricanje presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

//radiobk.ba

Ostavi komentar!