Otocani.NET
Sve što trebate znati

Trgovci na pijaci u Bosanskoj Krupi nezadovoljni novom cijenom zakupa

Jutro na gradskoj pijaci u Bosanskoj Krupi za mnoge vlasnike štandova nije počelo uobičajeno. Umjesto raspremanja robe za prodaju dočekala ih je neugodna vijest o povećanju cijene zakupa.

Kako saznajemo, jutros po dolasku na pijacu trgovci su obaviješteni da je cijena zakupa povećana, kako kažu preko 100%. Zbog čega su se odlučili spakovati i blokirati pijacu autima iskazujući revolt prema vlasniku pijace i novim odlukama koje su nepovoljne za njih.

Novim Zakonom o radu štandari su, kako bi nastavili sa svojim radom, morali registrirati firme i snositi nove troškove. A ni tu nije kraj njihovim mukama.

– Do sada smo plaćali po 10 KM po metru štanda, a sad traže po 10 KM po kvadratu, plus placarina. Ja imam 4 metra dužinu štanda i plaćao sam rezervaciju 40 KM mjesečno i 4 KM placarine kad dođem raditi, sad za istu dužinu trebao bih platiti 112 KM.

Nezadovoljstvo novim odlukama i povećanje cijene zakupa, razlozi su neslaganja i bojkota koji je nastupio jutros od strane prodavača. U isčekivanju vlasnika pijace obaviještena je i Policijska uprava s kojima su obavili razgovor.

Inspekcija je naložila vlasnicima da na pijacama obezbijede uslove za rad na pijaci a jedan od njih je bio obezbijediti boksove za rad štandova.

– Nama je na samom početku za nastavak rada bila potrebna registraciju koju smo i uradili ali sad se dešava sljedeće; vlasnici su napravili neuslovne štandove ali su obaveze prema njima podignute za 100 %, što znači poskupljuju naše obaveze koje izlaze iz okvira koje smo mi u stanju podnijeti.

– Svi smo mi registrovali firme i plaćamo obaveze a vlasnici su vidjeli da sad mogu uzeti novac jer smo u evidenciji poreske uprave, ako tako nastave morat ćemo se odjaviti.

Vlasnik pijace u Bosanskoj Krupi nije se pojavio pred nezadovoljnim vlasnicima štandova. Kako će se dalje odvijati razvoj ove priče ostaje da vidimo.

Ostavi komentar!

Povezano