Nova pravila o sigurnosti prometa na cestama BiH

Dana 07.02.2017.godine,( „Službenom glasniku BiH“ br. 8/17), objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH a koji stupa na snagu osam dana od dana objave. Zakon pooštrava sankcije za učesnike u saobraćaju , novčane kazne su povećane u brojnim segmentima poput : brze vožnje, ne korištenje pojasa u toku vožnje, korištenje mobilnih telefona u toku vožnje, ponašanje novih vozača i drugo.

Između ostalog, izmjenama i dopunama navedenog Zakona predviđeno je:

Raspon kazni za prekoračenje brzine ubuduće će biti od 400- 1.000 KM, a odnose se na prekoračenje brzine veće od 30 km/h od dopuštene brzine. Predloženim izmjenama predviđeno je povećanje kazni i za manja prekoračenja brzine. Tako oni koji dozvoljenu brzinu prekorače za 20 do 30 km/h, će plaćati kaznu od 100 do 300 KM, a oni koji prekorače dozvoljenu brzinu za 10 do 20 km/h morat će platiti 50 KM.

Donja granica za dozvoljenu količinu alkohola u krvi je ostala 0,3 promila, ali su pooštrene novčane kazne za kršenje ovog dijela Zakona. Tačnije, smanjene su gornje granice za utvrđivanje novčanih kazni. Tako je za kazneni raspon od 50 do 250 KM, količina alkohola u krvi predviđeno smanjenje sa jednog na 0,8 promila, a kaznu između 100 i 300 KM plaćat će oni kojima bude utvrđeno da imaju između 0,8 i 1,5 promila alkohola. Do sada je ova granica iznosila između jedan i dva promila. Oni koji budu imali više od 1,5 promila biti će kažnjeni iznosom od 400 do 1.000 maraka. Predviđena je i novčana kazna za prevoženje lica pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava na prednjem sjedištu a kazna predviđena za ovaj prekršaj iznosi 40 KM.

Vozač kao i druga osoba koja u toku vožnje ne koristi sigurnosni pojas, raspon kazne za ovaj prekršaje je od 100-300 KM. Također i ovaj raspon kazne je za vozača koji prilikom upravljanja motornim vozilom koristi mobilni telefon.

Predloženim izmjenama Zakona predviđene su kazne i za pješake koji prilikom kretanja kolovozom koriste mobitel ili imaju slušalice u ušima a u ovom slučaju predviđena je kazna 40 KM.

Vozači motocikla kao i one koje prevoze, moraju u toku vožnje nositi zakopčanu kacigu a oni koji se ne pridržavaju ovog člana predviđena je kazna 50 KM.

S tim u vezi, prilikom redovne kontrole u saobraćaju, policijski službenici će vozače upoznati o nastalim izmjenama.

//MUP USK

Ostavi komentar!

Povezano