Na današnji dan prije 22 godina poginuo je legendarni krajiški komandant Izet Nanić

Krajišnici danas obilježavaju 22.godine  od pogibije Izeta Nanića, legendarnog komandanta 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH, piše bh. novinska agencija Patria.

U čast komandanta Nanića, ali i drugih poginulih boraca Armije RBiH, u Bužimu se od 4. do 15. augusta svake godine održava manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“.

Nanić je bio jedan od najhrabrijih i najboljih boraca Armije RBiH tokom agresije na BiH.

Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), a istinska legenda svog naroda Nanić će postati nakon što se početkom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu priključio odbrani zemlje.

Krajina ga danas spominje kao jednog od najboljih boraca Armije RBiH, osnivača mnogih jedinica koje su se borile u sastav Armije RBiH.

Do 1992. godine Nanić je bio poručnik JNA u Kragujevcu. Početkom 1992. napustio je JNA i vratio se u Bužim. Tada je formirao štab Teritorijalne odbrane (ŠTO), a 1. augusta 1992. godine postavljen je na dužnost zapovjednika ŠTO Bužim.

Osnivač je 105. Bužimske udarne krajiške brigade (kasnije 105. BUMB – 505. Viteška mtbr). Formira specijalne jedinice ČSN-BSN “Hamza” i DIV “Gazije”.

Poginuo je 5. augusta 1995. godine na Čorkovaći, nekoliko sati prije spajanja Hrvatske vojske i Armije Republike Bosne i Hercegovine na mostu iznad Korane.

Strateški cilj svih jedinica 5. korpusa Armije RBiH bio je spajanje sa jedinicama hrvatske vojske. 505. viteška brigada razbijala je srpske linije na Čorkovači i krenula prema Dvoru na Uni. Nekoliko sati prije konačne deblokade Nanić je poginuo u borbi.

Noć prije, u svom ratnom dnevniku, zapisao je: „Ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Nestalo je struje. Sretno!“

Posthumno mu je dodijeljeno priznanje „Orden heroja oslobodilačkog rata“ 1998. godine i unaprijeđen je u čin brigadnog generala.

Ostavi komentar!