Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 prijedorskih žrtava

Kao što je bijela traka i plava zvijezda 1939.godine oko ruke Jevreja značila smrt,tako je 1992.godine u Prijedoru bijela traka oko ruke nesrpskog stanovništva značila da se historija ponavlja. Tog 31. maja 1992. godine u Prijedoru je putem lokalnog radija nesrpskom stanovništvu naredjeno da obilježi svoje kuće bijelim čaršafima, a da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su prevođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor gdje je prema raspoloživim podacima ubijeno 3.176 Prijedorčana.Svake godine otkako se krenulo sa obilježavanjem Dana bijelih traka u Prijedoru se održava niz aktivnosti. Građani okupljeni oko inicijative “Jer me se tiče” prošetaju glavnom ulicom u Prijedoru i na trgu polože cvijeće za 102 ubijene prijedorske djece.

Simboličnim vezivanjem traka u brojnim gradovima BiH pa tako i u Bos.Krupi obilježit će se Dan bijelih traka.U Bosanskoj Krupi ove srijede 31.maja od 12 sati na Trgu „Alija Izetbegović” te na gardskoj šetnici kod drvenog mosta općinsko Udruženje logoraša organizuje podjelu bijelih traka te promotivnog materijala.

Nacistički proglas iz 1939.godine je 1992.godine ponovo probudjen u glavama kojima ništa na ovom svijetu nije sveto pa ni životi 102 prijedorske djece.

Ostavi komentar!

Povezano