Otocani.NET
Sve što trebate znati

Uživo: Danas presuda Ratku Mladiću

Nakon saslušanja preko 300 svjedoka i pregledanja oko 10.000 dokaza, Haški tribunal će danas izreći presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Mladić je optužen za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN).

Zločini su, po tužiocima, vršeni u okviru četiri udružena zločinačka poduhvata “u cilju stvaranja srpske države na velikim dijelovima teritorije BiH” sa što manje Bošnjaka i Hrvata. Mladić ih je “vojnom silom realizovao”, a Radovan Karadžić politički predvodio.

Dvije tačke optužnice Mladića terete za genocid, a pet za zločine protiv čovječnosti, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja rata.

Tužioci su, u završnoj riječi u decembru 2016. godine, zatražili da Tribunal izrekne Mladiću doživotnu kaznu zato što je u svim tim zločinima presudna bila “njegova ruka”, odnosno “zločinačka namjera da se Bošnjaci i Hrvati uklone sa teritorije na koju su Srbi polagali pravo”.

Ostavi komentar!