Otocani.NET
Sve što trebate znati

Trgovci na pijacama se moraju registrirati i plaćati porez da nastave raditi

Do 18. decembra svi trgovci na pijacama u FBiH morat će se registrirati kao pojedinci i plaćati porez prema izmijenjenom Zakonu o unutrašnjoj trgovini.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini zvanično stupa na snagu 26. decembra, a same odredbe zakona ne pogoduju svim trgovcima na pijacama.

Kao najveći problem onima koji se trebaju registrirati ili su u procesu registracije kao trgovci-pojedinci jeste dio zakona koji se odnosi na to da, za razliku od obrtnika kojem mogu pomagati uži članovi porodice, ne mogu pomagati niti ga zamijeniti kada ide na bolovanje, koristi godišnji odmor ili ne može raditi iz nekih drugih razloga.

Ukoliko se ne registriraju kao trgovci-pojedinci ili kroz neki drugi oblik registracije, dosadašnji korisnici neće moći obavljati djelatnosti koje nisu u skladu sa Zakonom na štandovima koji su u vlasništvu Tržnica.

Nakon isteka roka iz Tržnica neće moći dozvoliti da bilo ko ko nije registriran u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini radi na pijacama.

Ostavi komentar!

Povezano