Otocani.NET
Sve što trebate znati

Mjerama aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini obuhvatiti do 14.000 osoba

Zavod za zapošljavanje FBiH mjerama aktivne politike u 2018. godini u saradnji sa kantonalnim zavodima za zapošljavanje, planira obuhvatiti 14.000 osoba kroz sufinansiranje u zapošljavanju, obuku.

U ovoj godini ovim mjerama je, prema riječima Harisa Čuljevića, stručnog saradnika za informisanje u Federalnom zavodu za zapošljavanje, bilo obuhvaćeno oko 8.000 osoba.

– Planiranjem i realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja Zavod, u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje, nastoji da bude obuhvaćeno što više osoba sa evidencije nezaposlenih. Tim mjerama u 2017. godini obuhvaćeno je oko 8.000 osoba sa evidencije nezaposlenih. Programom rada Zavoda za 2018. godinu predviđeno je da bude obuhvaćeno do 14.000 osoba. Te mjere podrazumijevaju sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba, kao i njihovu obuku u realnom sektoru u konkretnom poslovnom okruženju – rekao nam je Čuljević.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u našoj zemlji je 478.191 nezaposlenih. Od toga nešto više od 300.000 otpada na Federaciju BiH.

– Na birou sam više od 12 godina a imam završen fakultete. Iako svi pričaju o nekakvim programima zapošljavanja, klubovima za nezaposlene, pomoći koju pružaju uposlenici biroa, ja ništa od toga nisam vidjela. Moj odlazak na biro se svede samo na puko evidentiranje i to je sve. Ja vam i ne znam kako je to zaraditi plaću, jer nikada nisam ni dobila priliku da radim, a nisam lijena, tražim posao na sve strane i radila bih bilo šta. Nikada nisam posredstvom biroa otišla na neki razgovor kod poslodavca- govori nam ogorčena Sarajka 40-ih godina.

Čuljević objašnjava da se generalno javne službe za zapošljavanje, s fokusom na kantonalne, nalaze u fazi reforme svog djelovanja.

– Fokus je na odvajanju evidentičarske od savjetodavne uloge zaposlenika službi. Tako da u skoroj budućnosti možemo očekivati puno efikasnije djelovanje službi u smislu direktnog rada sa strankama. Ove aktivnosti se provode u saradnji sa međunarodnim partnerima i potrebno je vremena da svi infrastukturni zahtjevi, te edukacija zaposlenika službi, budu završeni kako bi se na puno adekvatniji način odgovorilo zahtjevima nezaposlenih osoba – rekao nam je Čuljević.

/Faktor.ba

Ostavi komentar!

Povezano