Otocani.NET
Sve što trebate znati

Građani FBiH ulaze u 2018. bez budžeta i Zakona o PIO: Ovo su posljedice njihovog neusvajanja

Građani Federacije BiH u novu godinu ulaze bez budžeta i bez novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO). „Doprinos“ tome dali su HDZ BiH i SBB, uz svesrdnu podršku opozicije, a posljedice neusvajanja budžeta i Zakona o PIO-u osjetit će svi građani ovog entiteta.

Budžet za 2017. godinu prestaje važiti 1. januara, te će biti neophodno najprije usvojiti odluku o privremenom finansiranju. Time se neke od najznačajnijih kategorija transfera iz budžeta odgađaju sve do usvajanja budžeta za 2018. godinu, za šta je krajnji rok kraj marta naredne godine.

To su transferi koji se odnose na boračke kategorije, izuzev invalidnina, u iznosu od 18,2 miliona KM. Neusvajanje budžeta utjecat će i na provedbu Sporazuma sa borcima. Zaleđeni će biti i podsticaju za poljoprivredu u iznosu od 69,7 miliona KM te podsticaji za veterinarstvo u iznosu od 2,4 miliona KM. Raseljena lica i povratnici neće moći računati na planirana sredstva u iznosu od 22,6 miliona KM.

Šest miliona KM namijenjenih za sanaciju zdravstvenih ustanova također neće biti dostupno, baš kao i 8,8 miliona KM transfera za kulturu, 6,8 miliona KM transfera za obrazovanje te čak 183 miliona KM za izgradnju putne infrastrukture.

Tako će, primjera radi, sredstva od klirinškog dufa Ruske Federacije, u iznosu od 107 miliona KM, ostati neutrošena, s obzirom da Parlament FBiH nije usvojio Program investiranja, što je obaveza u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta za 2017. godinu. Ta su sredstva, podsjećanja radi, namijenjena za izgradnju brze ceste Lašva – Nević polje i dionicu autoceste mostarska zaobilaznica Sjever i Jug.

Neće se moći realizirati ni transferi nižim nivoima vlasti u iznosu od 18 miliona KM te transferi općinama za ulaganja u industrijske zone u iznosu od pet miliona KM.

Bez podrške zapošljavanju

Za finansiranje kapitalnih projekata u namjenskoj industriji su predviđena četiri miliona KM. Ti projekti će, ipak, morati sačekati na usvajanje budžeta. Slična je sudbina i uspostavljanja trajnog revolving fonda pri Union banci, „teškog“ 2,3 miliona KM, za preduzeća iz oblasti industrije. Projekat podrške zapošljavanju, vrijedan 12,3 miliona KM, će sačekati dok zastupnici HDZ-a ne odluče vratiti se na posao, a njihov povratak očekuju i mali i srednji poduzetnici, obrtnici i zanatlije, za koje su predviđeni transferi u iznosu od tri miliona KM.

Za uvezivanje staža radnika su predviđena dva miliona KM. Ta će sredstva također sačekati na usvajanje budžeta, baš kao i 3,9 miliona KM namijenjenih za turizam i okoliš te 1,8 miliona KM za sanaciju klizišta u područjima pogođenim poplavama.

Na realizaciju će do usvajanja budžeta za 2018. godinu sačekati i sljedeći transferi:

– transfer za uspostavljanje povoljne kreditne linije za rješavanje stambenog pitanja za mlade (10 miliona KM);

– transfer za elektrifikaciju Unske pruge na relaciji Bihać – Blatna (2,3 miliona KM);

– transfer za izmirenje obaveza po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji Željeznica FbiH (6 miliona KM)

– transfer za ulaganja u aerodromsku infrastukturu (7,5 miliona KM)

– rješavanje trajnog smještaja institucija Vlade FBiH (19 miliona KM)

Kad sve saberemo i oduzmemo, neusvajanje budžeta za 2018. godinu će „zalediti“ ukupno 432,6 miliona KM. Istovremeno će biti onemogućena implementacija seta antikoruptivnih zakona, odnosno uspostavljanje posebnog odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva u FBiH. Za uspostavljanje posebnog odjeljenja je potrebno 65 novih službenika, a konkursne procedure za njihovo zapošljavanje nije moguće pokrenuti prije usvajanja budžeta.

Penzioneri na čekanju

Penzioneri se pitaju zašto nije usvojen novi Zakon o PIO-u. Odgovor na to pitanje bi mogli potražiti i u Avaz Twist Toweru i sjedištu SBB-a, čiji zastupnici snose značajan dio odgovornosti za neusvajanje zakonskog rješenja u čijoj je izradi učestvovao i SBB-ov ministar Vesko Drljača.

S obzirom da Zakon o PIO-u nije usvojen, oko 83.000 penzionera, penzioniranih od 31. jula 1998. do 31. decembra 2007. godine, će, u skladu sa postojećim zakonskim rješenjem, imati ubjedljivo najniže penzije, koje neće biti povećane u iznosu od pet do deset posto. Na usklađivanje, odnosno povećanje penzija od 15. aprila 2018. godine ne može računati ukupno oko 412.000 penzionera u Federaciji BiH.

Istovremeno će hiljade novih penzionera, koji su u javnim preduzećima, agencijama i ustanovama zarađivali iznadprosječne plaće, ući u sistem PIO sa penzijama približnim posljednjim plaćama pa čak i višim. Time će se značajno opteretiti finansijski sistem PIO te će se onemogućiti podizanje visine starih penzija, što će rezultirati produbljivanjem socijalnog jaza i povećanjem tenzija.

Onemogućeno je i prijevremeno penzionisanje radnika starosti od 56 do 64 godine, uglavnom onih iz realnog sektora, koji ne mogu pronaći posao te nemaju stalna primanja. Zbog neusvajanja budžeta i privremenog finansiranja u prvom kvartalu godine, Federalni zavod PIO neće dobijati kompletan transfer po osnovu sufinansiranja povoljnijih penzija te će, s tim u vezi, svakog mjeseca nedostajati od dva do tri miliona KM-

Od dvije do tri hiljade udovica šehida i poginulih boraca neće sa napunjenih 50 godina steći pravo na penziju, koja se po postojećem zakonskom rješenju i nije mogla steći, jer na dan pogibije supruga nisu imale 45 godina.

/Faktor.ba

Ostavi komentar!

Povezano