Otocani.NET
Sve što trebate znati

BiH: Novi oštriji uslovi za odlazak žena u penziju

Od 1. januara 2018. pooštravaju se uslovi za odlazak žena u penziju, ali i za odlazak u prijevremenu starosnu penziju oba spola.

U penziju žene će moći to da učine sa 62 godine i 15 godina staža, šest mjeseci više nego što je sada. Za muškarce ostaje nepromijenjeno – 65 godina i 15 godina staža.

Uslov za odlazak u prijevemenu starosnu penziju za pripadnice ženskog spola podiže se na 56 godina i četri mjeseca života i 38 godina staža osiguranja, dok za pripadnike muškog pola u 2018. će biti potrebno 57 godina i 40 godina staža.

– U slučaju prijevremene starosne penzije, ona se trajno umanjuje za 0,34 posto za svaki mjesec prije navršenih godina života propisanih za sticanje pravna na starosnu penziju – kažu za “Blic” u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U 2032. godini izjednačavaju se uslovi za žene i muškarce

Godine života kao uslov za osiguranike žene će se uvećavati do 2032. godine kada će kriterijumi za žene i muškarce biti izjednačeni – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Uslovi za prijevremenu starosnu penziju, kako ističu u Fondu PIO se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce – 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Ostavi komentar!

Povezano